Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 16.01.2011, 22:20 Temat postu: |
|
|
Cwaniaki, do 2 fajnych płyt dorzucili trzy, których większość nigdy by nie kupiła. Ale tak to bywa z pięcio czy sześciopakami - pierwsze dwa spożywa się ze smakiem, reszta to już tylko dodatek
Przy okazji - chciałbym zachęcić Was do zapoznania się z płytą "Absolute Benson" z bodajże 2000 roku, na której Benson, niczym syn marnotrawny, nawraca się na właściwą drogę po 20 latach muzycznej rozpusty. Klimat jest tu bardzo zbliżony do "Breezin'" i "In Flight", choć jest o pół klasy niższy, to jednak są legendarne unisona ze skatem więc nie może być źle. Spora część materiału z tego albumu znalazła się na bardzo sympatycznym DVD "Absolutely Live".
Rzućmy na ten przykład uchem na fajny, santanowski utwór The Ghetto (tak, jest "Ghetto" - jest unisono ze skatem! ) który na wspomnianej płycie studyjnej nie brzmi wcale dużo gorzej. _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 16.01.2011, 22:22 Temat postu: |
|
|
mir napisał: |
Co do zaopatrzenia MM czy innego Saturna w KRK to |
cieszcie się tym, co macie, bo w MM w Zabrzu, nie dość, że nie ma praktycznie nic, to na dodatek rzadko kiedy są fajne przeceny (no bo niby co mają przeceniać? ). _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mir remaster

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tarkus box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 16.01.2011, 22:55 Temat postu: |
|
|
No, Maćku, bez przesady - "Give me the night" to bardzo fajna płyta. Elegancki pop z naprawdę wielka klasą  _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 16.01.2011, 22:59 Temat postu: |
|
|
Tak się składa, że słyszałem tylko dwa pierwsze albumy Vica ale tymi próbkami zachęciłeś mnie bardzo do poznania kolejnych! W klimacie melodyjnego Bensona mogę polecić jeszcze płytę Clean Sweep Bobby'ego Brooma (fragment prezentowałem niedawno w Wielkiej Grze) - choć jest to trochę nierówny album, szczególnie ze względu na partie śpiewane. No ale to rok 1981, więc pasuje do tego, co robił wtedy Benson. _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
I&I digipack

|
Wysłany: 16.01.2011, 23:05 Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Przy okazji - chciałbym zachęcić Was do zapoznania się z płytą "Absolute Benson" z bodajże 2000 roku |
Mam to, mam to. Kupiłem 11 lat temu
Potwierdzam - maestroso. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 16.01.2011, 23:05 Temat postu: |
|
|
Tarkus napisał: | No, Maćku, bez przesady - "Give me the night" to bardzo fajna płyta. Elegancki pop z naprawdę wielka klasą  |
Tytułowy utwór lubię bardzo, szczególnie w wersji koncertowej i pod wpływem głównego riffu na koncercie zrobiłbym pewnie to samo, co fan w 0:49-0;50 , ale reszta materiału z tego krążka jakoś nie zapisała mi się pozytywnie w pamięci. Ale skoro piszesz, że jest dobrze, to trzeba będzie zweryfikować swoje wspomnienia  _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj.
Ostatnio zmieniony przez Maciek dnia 16.01.2011, 23:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tarkus box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 16.01.2011, 23:07 Temat postu: |
|
|
Pamiętam, że mnie pozytywnie zaskoczyła. Nic wielkiego, ale świetnie się słucha - kapitalna produkcja. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |
I&I digipack

|
Wysłany: 16.01.2011, 23:08 Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Tarkus napisał: | No, Maćku, bez przesady - "Give me the night" to bardzo fajna płyta. Elegancki pop z naprawdę wielka klasą  |
Tytułowy utwór lubię bardzo, szczególnie w wersji koncertowej i pod wpływem głównego riffu na koncercie zrobiłbym pewnie to samo, co fan w 0:49-0;50 , ale reszta materiału z tego krążka jakoś nie zapisała mi się pozytywnie w pamięci. Ale skoro piszesz, że jest dobrze, to trzeb abędzie zweryfikować swoje wspomnienia  |
Zweryfikuj, ale bądź na luzie i w dobrym mieszanym towarzystwie
Warto. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 16.01.2011, 23:10 Temat postu: |
|
|
I&I napisał: |
Zweryfikuj, ale bądź na luzie i w dobrym mieszanym towarzystwie
Warto. |
Tak też uczynię
Zatem nie ma rady - muszę zacząć cwiczyć taneczny krok z podlinkowanego fragmentu. Nie będzie lekko.  _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
I&I digipack

|
Wysłany: 16.01.2011, 23:16 Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: | Tak też uczynię
Zatem nie ma rady - muszę zacząć cwiczyć taneczny krok z podlinkowanego fragmentu. Nie będzie lekko.  |
I do tego człowiek uczyniony był, aby żył
Nóżka przód, nóżka tył, potem w bok na lewo itd.
Tu jest ciut lepszy z tej płyty |
|
Powrót do góry |
|
 |
Backside limitowana edycja z bonusową płytą

|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 29.11.2013, 11:39 Temat postu: |
|
|
W tym roku wyszedł kolejny album Bensona: Inspiration: A Tribute to Nat King Cole.
Ktoś już słuchał? Ciągle czekam coś, co będzie przynajmniej na poziomie Absolute Benson. Może być ciężko, bo w tym roku George skończył 70 lat, a od wspomnianej płyty minęło już 13 lat. _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 20.03.2014, 10:36 Temat postu: |
|
|
Zapomniałem wspomnieć, że płyta o której pisałem parę miesięcy (post powyżej) to niestety straszne nudy. Skoro sam Benson nie daje powodów, żeby ekscytować się jego nowymi dziełami, odniosę się tu do innych płyt polecanych przez Backside'a
Backside napisał: | Calvin Keys - Shawn-Neeq - to się powinno bardzo spodobać B.J.-owi i fanom grania a la Benson. Absolutnie znakomity album z '71! |
Płyta zaiste dobra, choć nie weszła mi aż tak żeby jej dać 10/10 - obstawiłbym max. 7-7,5/10. O ile ten styl gry na gitarze bardziej kojarzy mi się z Grantem Greenem, o tyle dużo bardziej bensonowski jest w moim odczuciu inny album polecony mi przez szanownego Kolegę:
Little Beaver - Party Down
I tu bardzo pozytywne zaskoczenie, wręcz mój zachwyt. Zaszalałbym, dając jej nawet 8,5-9/10 - ocena jest być może ciut zawyżona z uwagi na klimat rodem z rozśpiewanych płyt Bensona z podobnego okresu. Gitarzysta raczej mało znany, ma na koncie ze 4-5 płyt, choć pozostałe są minimalnie niżej oceniane od tej powyżej. Tak czy siak, na pewno szybko zainteresuję się resztą.
Dzięki, Backside - to była bardzo trafiona rekomendacja  _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 10.02.2016, 10:34 Temat postu: |
|
|
Wczoraj posłuchałem wreszcie porządnie stosunkowo rzadko wymienianego albumu Bensona Tell It Like It Is. Jego płyty nagrane do 1980 kupowałem zawsze w ciemno, tej zbyt dobrze nie znałem i przez chwilę zawahałem się z powodu niskiej oceny na RYM. Co tam, nie znają się - pomyślałem. No w tym wypadku jednak trochę się poznali. Jedyna recenzja płyty brzmiała: "The songs are too short and sound undeveloped. This could have been much better" - i faktycznie, całość jest bez głębszego pomysłu, większość utworów kończy się jeszcze zanim zdąży się rozkręcić i mało co zostaje w głowie po przesłuchaniu - jak na Bensona z lat 1965-1980, rzecz bardzo zaskakująca. Na szczęście mój zakup i w ogóle całą płytę ratuje końcówka - świetne wykonanie My Cherie Amour Wondera i całkiem niezłe Out in the Cold Again zostawiają po sobie przyzwoite wrażenie. _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|