|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dajanek szpula
|
Wysłany: 27.05.2008, 18:51 Temat postu: |
|
|
Tarkus napisał: |
Robi za Niekwestionowane Rockowe Arcydzieło  |
Czwórka u mnie stoi najniżej z pierwszych płyt Zepów, abstrahując już od tego, że nie bardzo pasuje mi taka muzyka.
MirekK napisał: |
Czy mowimy o tej samej plycie?
Jednego serca (Asnyk)
Kwiaty ojczyste (Kubiak)
Mow do mnie jeszcze (Przerwa-Tetmajer)
Moze kanon poezji spiewanej, ale nie progresywnego rock-a. Pierwsza stona, moze ma tam jakiejs elementy prog-rocka ale zaraz tam kanon  |
Od zawsze wiedziałem, że Bema to tekst Norwida, ale poważnie się zdziwiłem, gdy dowiedziałem, że te pozostałe, grafomańskie teksty to nie robota Niemena. |
|
Powrót do góry |
|
 |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 27.05.2008, 18:52 Temat postu: |
|
|
No dobra:
Cała czołówka , oprócz VDGG - czyli Pink Floyd, Genesis, Yes, ELP, Procol Harum, Moody Blues, Jethro Tull, King Crimson. Za oceanem Kansas. Z powrotem Brytole -Hawkwind, Strawbs, Gentle Giant (Ameryka!), Renaissance, a wcześniej Curved Air, Barclay James Harvest - co prawda głównie w Niemczech. A jak Niemcy - to Eloy, ile jest..? 16. pomyślmy, kto jeszcze... Supertramp i Alan Parsons Project - lajtowo i w okolicach ale też się łapią. Camel, Family, Steve Hillage. No i Caravan - też trochę płyt posprzedawali. Dorzuciłbym jeszcze Rush, ale to metal a do tego rządzili głównie w latach 80-tych  _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 27.05.2008, 18:54 Temat postu: |
|
|
A jeszcze Earth Band Manfreda Manna _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
|
Powrót do góry |
|
 |
Drummer00 album CD

|
Wysłany: 27.05.2008, 18:59 Temat postu: |
|
|
Peter Hammill napisał: | Trudno mi powiedzieć czy płyty progresywnych grup sprzedawały się lepiej niż przyzwoicie |
Dla pzykładu płyty z pierwszego okresu dzialalnośc ELP, sprzedały się w ilosci 33mln egzemplarzy. co do Yes i Jethro, które cieszyły się podobną popularnością to nie jestem pewien, ale napewno porównywlnie  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Drummer00 album CD

|
Wysłany: 27.05.2008, 19:01 Temat postu: |
|
|
Drummer00 napisał: | 33mln egzemplarzy |
to powiedzmy jak pop-rockowe Bon Jovi  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Peter Hammill album CD

|
Wysłany: 27.05.2008, 19:03 Temat postu: |
|
|
Ale 33 mln licząc od 1970 roku do czasów obecnych? Ja wiem, że na pewno świetnie sprzedającą płytą ELP były 'Obrazki...' Co do reszty to nie mam pojęcia. _________________ Zima czy jesień? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Drummer00 album CD

|
Wysłany: 27.05.2008, 19:08 Temat postu: |
|
|
Raczej do czasów obecnych, rzecz tyczy się albumów z okresu ELP-Welcome Bac My Friends... , ale albumem, który najlepiej się sprzedawał był Tarkus, a Obrazki początkowo były tylko dodatkiem do tego własnie albumu... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Harold The Barrel maxi-singel analogowy

|
Wysłany: 27.05.2008, 19:14 Temat postu: |
|
|
Andy napisał: | O poziomie jaki Niemen zaprezentowal na Enigmatic, Caravan mogli tylko pomarzyc. |
Caravan mieli inne marzenia Nie czarujmy się, "Bama Pamięci..." jest jednak za krótki(a jednak duży może więcej ), co do takiej suity jak "Nine Feet Undrground" - to jest totalna rewelacja, gdzie utwór prawie 23 min. nie przestaje fascynować ani na sekunde, nie ma tam ani chwili przynudzania. Przy czym jednak przez większość enigmatycznego przewija się chorał w efekcie czego konkretów jest tam zaledwie 40%... Co prawda kiedyś to był dla mnie hymn narodowy, ale dziś wolę bardziej rockowy "Człowiek jam niewdzięczny".
Andy napisał: | ale twierdzenie, ze to oni wykrystalizowali jeden z najwspanialszych stylow w muzyce jest lekka przesada. |
Przesadą jest ujmowanie im zasług. Pragnę przypomnieć, że to właśnie oni wywodzili się z The Willd Flowers tak jak Softci i razem z nimi stworzyli scenę Canterbury, której wspaniałości chyba nie chcesz kwestionować. _________________ [...]Na uwagę zasługuje utwór Echoes, który zaczyna się w XIX wieku, a kończy w XXII.
http://www.lastfm.pl/user/fleming08 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Peter Hammill album CD

|
Wysłany: 27.05.2008, 19:16 Temat postu: |
|
|
Ale mamy temat - nie ma co.
33 mln sprzedane przez blisko 40 lat. Jeśli twoje dane są prawdziwe, to tak mówiąc między nami, chyba powodów do dumy nie ma Ale doskonale to obrazuje kwestię sprzedaży płyt zespołów w rodzaju ELP.
Chociaż oczywiście Pink Floyd czy późniejszy Genesis na pewno się z tego towarzystwa wyłamuje. Taki 'Dark Side Of The Moon' sprzedał się chyba w ponad 30 milionach. 'The Wall' chyba też podobny nakład osiągnął. 'Wish You Were Here' zdaje się około 20 mln. No ale Pink Floyd to ewenement na skalę światową. _________________ Zima czy jesień? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Drummer00 album CD

|
Wysłany: 27.05.2008, 19:48 Temat postu: |
|
|
Peter Hammill napisał: | Pink Floyd to ewenement na skalę światową |
Co do tego nie ma wątpliwości
Peter Hammill napisał: | twoje dane są prawdziwe |
Są to dane z Beyond The Beginning, jubileuszowego dvd i mowa o tym jest w momencie omawiania przerwy po Welcome Back My Friends.
Peter Hammill napisał: | Ale doskonale to obrazuje kwestię sprzedaży płyt zespołów w rodzaju ELP. |
Płyty Yes, Jethro Tull i ELP w okresie wydania, były jeśli nie na 1 miejscu sprzedaży, to w czubie.
Peter Hammill napisał: | 33 mln sprzedane przez blisko 40 lat |
Dla porównania podałem, że jest to podobny wynik do Bon Jovi, także mimo wszystko nie jest źle, biorąc wszystko pod uwagę - media, reklamę, ogólne nastawienie na zysk, rozpady, powroty itd.
A temat faktycznie mamy wypasiony  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 27.05.2008, 20:10 Temat postu: |
|
|
Policz sobie średnią na płytę, a nie na rok - osiem studyjnych i dwa razy tyle różnych innych , koncertowych, składaków - ponad milion na tytuł. Nieźle, sam bym tak chciał. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
|
Powrót do góry |
|
 |
Peter Hammill album CD

|
Wysłany: 27.05.2008, 20:45 Temat postu: |
|
|
No może być
I pomyśleć, że zaczęło się od dyskusji o płytach Caravan i Niemena. _________________ Zima czy jesień? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Drummer00 album CD

|
Wysłany: 27.05.2008, 21:06 Temat postu: |
|
|
Pieniądz rządzi Światem  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 27.05.2008, 21:19 Temat postu: |
|
|
Drummer00 napisał: | Pieniądz rządzi Światem  |
Amerykę odkrył  _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
|
Powrót do góry |
|
 |
Tarkus box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 27.05.2008, 22:35 Temat postu: |
|
|
Harold The Barrel napisał: | oni wywodzili się z The Willd Flowers tak jak Softci |
AFAIR Sofci i Caravan wywodzili się z zespołu Wilde Flowers
Swoją drogą ty i Yupy prezentujecie postawę "jak może nie zachwycać, skoro zachwyca" i "Caravan wielkim zespołem był". A nie był - jedynie bywał
Co do listy Wojtka, Hawkwind się tak rewelacyjnie nie sprzedawało - jedynie "Silver Machine" porządziło, ale albumy to nie była żadna rewelacja w sensie komercyjnym. Tak samo Gentle Giant - bodaj najbardziej niedoceniony klasyk progrocka w ogóle, zespół osobny i nowatorski na skalę King Crimson albo i bardziej. Smutne, że musieli aż zacząć grać pop-rock, żeby ich zauważono na szerszą skalę.
Do zespołów, nazwijmy to, progresywnych i osiągających sukcesy finansowe dorzuciłbym też Styx - którzy zaczęli zarabiać miliony grając jeszcze całkiem ambitne kawałki (choć to był prog gładki - ale był . _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
THIS IS NOT A LOVE SONG |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|