View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Backside limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 24.08.2008, 17:48 Post subject: Elektronika |
|
|
Okazało się, że "takiego tematu jednak nie mamy" , więc powstaje... i bynajmniej nie na moje potrzeby (chociaż to się okaże), bo z chęcią pogadam o różnych "ciętych dźwiękach", które udało mi się poznać dzięki bratu, fanowi i twórcy elektroniki.
Ale zanim będą konkrety, mała zabawa na rozruszanie zakamarków umysłu. Podpowiem tylko, że wyjątkowo nie trafili się jacyś totalnie niszowi artyści... wręcz przeciwnie - same gwiazdy, czy nawet supergwiazdy.
Kosmici z Planety Melmaq
http://www.speedyshare.com/835614284.html
Rozstrzał między '69, a '75, dwa wyjątki '79 i '81. Część to studyjne nagrania, część oficjalne na żywo i jeden bootleg (ale z daleko czuć kto za klawiszem)
Poproszę o jakieś bazowe informacje... a jak ktoś się czuję prawdziwym Dinozaurem to niech od razu pojedzie zestawem - kapela, pianista, rok, płyta/koncert .
1. 00:00-00:22
2. 00:23-00:58
3. 00:59-01:23
4. 01:24-01:38
5. 01:39-02:03
6. 02:03-02:27
7. 02:27-03:01
8. 03:01-03:29
9. 03:30-03:58
10. 03:58-04:42
11. 04:42-05:15
Życzę dobrej koniugacji planet. _________________ https://www.facebook.com/theseventiesjazz |
|
Back to top |
|
 |
boczeq maxi-singel kompaktowy
|
Posted: 24.08.2008, 21:29 Post subject: |
|
|
Jak dla mnie to b. trudne.
Prawdopodobnie:
5 - Hancock "Sextant"
7 - Froese "Ages"?
8 - Niemen "Katharsis"
9 - Corea "???"
10 - Schulze ???
11 - Hancock ??? |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 24.08.2008, 22:09 Post subject: |
|
|
O, niezły początek .
5 dobrze - Hancock na Sextansie w rozpoczynającym płytę "Rain Dance"
8 też poprawnie - "Mleczna droga" z niemenowego Katharsis
9 to oczywiście Corea - słychać z daleka, pomimo tego, że to bootleg . Gra tu "Lopsy Lu" w 1975.
Reszta się niestety nie zgadza.. zwłaszcza ta 11, bo Hancock nigdy nie grał w ten sposób . Podpowiem za to, że Herbie się już nie powtarza, za to jeden z wyżej wymienionych - owszem. _________________ https://www.facebook.com/theseventiesjazz |
|
Back to top |
|
 |
|
Posted: 25.08.2008, 22:44 Post subject: |
|
|
Backside wrote: | zwłaszcza ta 11, bo Hancock nigdy nie grał w ten sposób |
Tak tylko strzeliłem - ale ten urywek najbardziej mi się podoba, niezłe sieczenie.
Kolega, który wysłuchał 10 fragmentu powiedział "to za mądre na Schulzego" .
Z Froesem też się zakręciłem bo "Ages" wyszło przecież w 1977.
Może trochę podpowiedzi/inspiracji? |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 25.08.2008, 23:26 Post subject: |
|
|
Już śpieszę .
Na pewno jest tu nazwisko naczelnego kosmity wśród pianistów jazzowych. Jak ktoś otarł się o jego twórczość po '69 to rozpozna solo bez trudu.
W pierwszej połowie znajdziemy również fragment rozpoczynający Wielki koncert pewnego bardzo znanego artysty... który nawet niedawno był w Polsce .
Jeden z artystów powtarza się 2 razy.... jego drugie solo pochodzi z czasu Kwiecistych koncertów, gdyby pewna supergrupa wyprowadziła pewien nurt muzyczny na bardzo szerokie wody.
Pod jednym z nieparzystych nagrań kryje się pewien awangardowy i bardzo uznany w historii muzyki pianista i kompozytor (nie jazzowy)... ale wyjątkowo nie w solowym projekcie, a z ekipą balansującą na obrzeżach nowej fali. _________________ https://www.facebook.com/theseventiesjazz |
|
Back to top |
|
 |
|
Posted: 26.08.2008, 08:45 Post subject: |
|
|
Backside wrote: | naczelnego kosmity wśród pianistów jazzowych |
Chyba chodzi o Jurka Klintona albo Sun Ra ? Ja wychowałem się raczej na berlińskiej elektronice niż tej funkowej więc mam jednak problemy z rozpoznaniem artystów.
Backside wrote: | Kwiecistych koncertów |
???
Backside wrote: | pewien awangardowy i bardzo uznany w historii muzyki pianista i kompozytor (nie jazzowy) |
Paul Bley?Philip Glass?Może jakiś minimalista z USA?
Tak przy okazji stwierdzam, że Inquisitor w tych godzinach zdominował Forum .
Last edited by boczeq on 26.08.2008, 09:57; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
 |
tryton65 longplay
|
Posted: 26.08.2008, 09:53 Post subject: |
|
|
Gdzies tam byl Emerson z ELP z 73 ? roku.... |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 26.08.2008, 10:26 Post subject: |
|
|
boczeq wrote: |
Chyba chodzi o Jurka Klintona albo Sun Ra ? Ja wychowałem się raczej na berlińskiej elektronice niż tej funkowej więc mam jednak problemy z rozpoznaniem artystów. |
Zmierzasz w dobrą stronę, ale z pewnością to nie elektronika funkowa... choć muzyka tego artysty często łączyła się (o dziwo) z tańcem .
boczeq wrote: | Backside wrote: | Kwiecistych koncertów |
??? |
Z niczym Ci się "kwiaty" nie kojarzą? Przecież ich potomkowie zdominowali na pewien czas USA i stali się największą publicznością muzyczna... wszech czasów :>.
boczeq wrote: | Backside wrote: | pewien awangardowy i bardzo uznany w historii muzyki pianista i kompozytor (nie jazzowy) |
Paul Bley?Philip Glass?Może jakiś minimalista z USA?
Tak przy okazji stwierdzam, że Inquisitor w tych godzinach zdominował Forum . |
Żaden z nich. Wydaje mi sie, że jest jeszcze bardziej znany, chętnie opisują jego płyty z lat '70 w książkach o historii muzyki... ale szukaj też wskazówki w drugiej części tego zdania, które zacytowałeś w połowie
tryton65 ---> nie, Emersona tutaj nie ma... ale w którymś z utworów jest rok '73 (ba, chyba nawet 2 razy). _________________ https://www.facebook.com/theseventiesjazz |
|
Back to top |
|
 |
|
Posted: 26.08.2008, 13:08 Post subject: |
|
|
Może 2 fragment to Sun Ra?
Backside wrote: | ale wyjątkowo nie w solowym projekcie, a z ekipą balansującą na obrzeżach nowej fali. |
Może chodzi o Bryśka Ino ?
Quote: | Z niczym Ci się "kwiaty" nie kojarzą? Przecież ich potomkowie zdominowali na pewien czas USA i stali się największą publicznością muzyczna |
Czy masz na myśli tzw. hipisów ?
Musisz chyba jednak bardziej podpowiedzieć bo kończą mi się pomysły... . |
|
Back to top |
|
 |

|
|
Back to top |
|
 |
|
Posted: 26.08.2008, 13:39 Post subject: |
|
|
boczeq wrote: | Może chodzi o Bryśka Ino Wink ? |
To może "Remain in Light" nagrany z "Talking Heads" - nie znam tej płytki i tak tylko zgadywuję.
boczeq wrote: | Czy masz na myśli tzw. hipisów Wink ? |
Może jakieś duety z grup Davisa?Corea/Jarret?
boczeq wrote: | Może 2 fragment to Sun Ra? |
To zgadłem ten fragment czy nie?  |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 26.08.2008, 13:49 Post subject: |
|
|
boczeq wrote: | To może "Remain in Light" nagrany z "Talking Heads" - nie znam tej płytki i tak tylko zgadywuję. |
Dokładnie! Jeszcze tylko tytuł utworu .
A płytkę warto poznać - nie jestem w ogóle w tematyce nowej fali, ale akurat "Remain in the Light" jest wg mnie wybitne.
boczeq wrote: | Może jakieś duety z grup Davisa?Corea/Jarret? |
Bardzo bardzo blisko . Podpowiem, że jest tylko jeden fragment z koncertów Davisa i gra tam tylko 1 pianista (tak, któryś z tych wyżej wymienionych)... i lista podejrzanych albumów zwęża się cudownie do 2 .
boczeq wrote: | To zgadłem ten fragment czy nie?  |
Zgadłeś zgadłeś - tylko poproszę jeszcze o numerek.
Co do płyty z której to pochodzi - odnalezienie tego fragmentu samodzielnie to męczarnia , ale akurat to pochodzi z niedawno wydanej, remasterowanej serii (która trafiła nawet do Empików). W reedycji są bodajże 4 czy 5 płyt, ale tylko na jednej z nich zagrał w ten sposób . _________________ https://www.facebook.com/theseventiesjazz |
|
Back to top |
|
 |
|
Posted: 26.08.2008, 14:01 Post subject: |
|
|
Backside wrote: | Bardzo bardzo blisko Smile. Podpowiem, że jest tylko jeden fragment z koncertów Davisa i gra tam tylko 1 pianista (tak, któryś z tych wyżej wymienionych)... i lista podejrzanych albumów zwęża się cudownie do 2 Wink. |
3 lub 6 fragment -Jarret???Średnio znam Davisa twórczość.
Backside wrote: | Zgadłeś zgadłeś Smile - tylko poproszę jeszcze o numerek. |
Czyli nie nr 2?
Backside wrote: | Dokładnie! Jeszcze tylko tytuł utworu Smile.
A płytkę warto poznać - nie jestem w ogóle w tematyce nowej fali, ale akurat "Remain in the Light" jest wg mnie wybitne. |
Taak... nawet nie wiem który to fragment a wymagasz nazwy utworu .
George Duke gdzieś gra w zagadce? |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 26.08.2008, 14:25 Post subject: |
|
|
Akurat Jarret na koncertach grał tylko w duecie z Coreą (co podobno niezbyt się Corei podobało ), a więc... jeden z fragmentów to duży koncert grupy Milesa Davisa, gdzie za pianinkiem siedzi tylko Chick.
Ponieważ widzę, że raczej mało kto jest zainteresowany to od razu napiszę, że to wycinek z utwóru "Directions" z koncertu z Fillmore West w '70 wydanego na płycie pt. "Black Beauty".
Poproszę tylko o podanie numerka .
Sun Ra się zgadza - to fragment jego długiego, solowego utworu z płyty "Concert of the Comet Kohoutek". Jest to jedna z tych niedawno remasterowanych płyt i tylko ona mogła by pasować, bo reszta pochodzi z lat '60, czyli okresu, gdy Sun Ra jeszcze nie miał tych elektronicznych zabawek .
Co do Remain in the Light - jest chyba jednym z bardziej charakterystycznych, bo w jako jednym z niewielu słychać rytm utworu .
Przypominam też, że grający tam Brian Eno ma numerek nieparzysty.
George'a Duke'a zabrakło, ale w następnej edycji się postaram .
Małe resume:
1. 00:00-00:22
2. Sun Ra z koncertu Sun Ra - Concert for the Komet Kohoutek (1973) - 04 - Journey Through The Outer Darkness
3. 00:59-01:23
4. 01:24-01:38
5. Herbie Hancock na płycie Herbie Hancock - Sextant (1973) - 01 - Rain Dance
6. 02:03-02:27
7. 02:27-03:01
8. Czesław Niemen na płycie Niemen - Katharsis (1975) - 02 - Mleczna droga
9. Chick Corea na koncercie Return to Forever z okresu 1974-1975 - Lopsy Lu
10. 03:58-04:42
11. 04:42-05:15
I kolejne podpowiedzi.
Wspomniany Jurek Clinton również tu jest, tylko oczywiście nie on gra na klawiszu .
Pojawia się również pewien bardzo znany progrockowy ensemble ze swoją naczelną płytą.
Jest też pianista, który swoją karierę rozpoczął w pewnym Wielkim zespole na początku lat '70, a po jego rozpadzie spróbował gry solowej i w końcu dołączył do innego zespołu... którego liderem był człowiek grający na tym samym instrumencie co lider pierwszego zespołu .
Przypominam, że jest tu też fragment Wielkiego i ważnego koncertu bardzo znanej każdemu pokoleniu kapeli, która w tym roku była w Polsce . _________________ https://www.facebook.com/theseventiesjazz |
|
Back to top |
|
 |
|
Posted: 26.08.2008, 21:44 Post subject: |
|
|
Backside wrote: | Co do Remain in the Light - jest chyba jednym z bardziej charakterystycznych, bo w jako jednym z niewielu słychać rytm utworu Smile.
Przypominam też, że grający tam Brian Eno ma numerek nieparzysty. |
Hej, to nr 11 i "Born Under Punches (The Heat Goes On)".
Quote: | Przypominam, że jest tu też fragment Wielkiego i ważnego koncertu bardzo znanej każdemu pokoleniu kapeli, która w tym roku była w Polsce Smile. |
Może RTF?
Backside wrote: | Jest też pianista, który swoją karierę rozpoczął w pewnym Wielkim zespole na początku lat '70, a po jego rozpadzie spróbował gry solowej i w końcu dołączył do innego zespołu... którego liderem był człowiek grający na tym samym instrumencie co lider pierwszego zespołu Smile. |
Czy chodzi o Jana Hammera? |
|
Back to top |
|
 |
|