Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jakuz zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 01.10.2008, 10:49 Temat postu: |
|
|
Niektórzy się burzą , więc uzupełniam :
Pat Metheny Group - Travels - 1982
Swoiste podsumowanie wczesnej działalności (1978-81) Pat Metheny Group. Podwójny (tak w wersji analogowej jak i CD) koncertowy album nagrany dla ECM w składzie : Pat Metheny, Lyle Mays, Steve Rodby, Dan Gottlieb i Nana Vasconcelos. Świetny zestaw, żywiołowo i perfekcyjnie zagrany. A ponieważ nie wszystkie utwory mają swoje odpowiedniki na płytach studyjnych tym większa wartość tego zbioru. Dla mnie przez wiele, wiele lat takie magnum opus Pata - a to przecież tylko obraz jego jednej twarzy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 01.10.2008, 13:11 Temat postu: |
|
|
Doskonała płyta... _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Inkwizytor remaster

Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 2447 Skąd: Monty Python`s Flying Circus
|
Wysłany: 01.10.2008, 13:50 Temat postu: |
|
|
Jedno z najlepszych wykonań - Are You Going With Me ?. Solówkę syntezatora gitarowego można niemalże zaśpiewać i porusza jak żadna inna. Phase Dance tu również wydaje mi się najlepszy. _________________ ...Nobody expects the Spanish inquisition ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 26.04.2009, 08:46 Temat postu: |
|
|
Niebawem winna się ukazać nowa, w dodatku koncertowa płyta Pata - tym razem grającego "na cztery". Do nagrywającej bandy dołączył Gary Burton, co niezmiernie mnie cieszy. Mam tylko nadzieję, że muzyka będzie zdecydowanie lepsza niż okładka:
 _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Backside limitowana edycja z bonusową płytą

|
Wysłany: 26.04.2009, 09:25 Temat postu: |
|
|
No proszę, powrót do korzeni .
Ale okładka faktyczne w nie najlepszym guście... coś podejrzewam, że to tylko jakiś tymczasowy wymysł, bo nie podejrzewałbym wychowanaków ECM-u o wycieczki w stronę Gongów  _________________ https://www.facebook.com/theseventiesjazz |
|
Powrót do góry |
|
 |
mir remaster

|
Wysłany: 26.04.2009, 09:43 Temat postu: |
|
|
Backside napisał: | No proszę, powrót do korzeni .
Ale okładka faktyczne w nie najlepszym guście... coś podejrzewam, że to tylko jakiś tymczasowy wymysł, bo nie podejrzewałbym wychowanaków ECM-u o wycieczki w stronę Gongów  |
Ahemmm... Rozumiem, ze uzyles tu jakiegos skrotu myslowo-skojarzeniowego, bowiem panowie Burton i Swallow zaczeli swoje znakomite i bogate kariery muzyczno-nagraniowe, w fantastycznym towarzystwie i w bajecznych czasach na jakies 10-11 lat zanim Manfer Eicher wydal swoja pierwsza plyte. Co do Pata, zgoda absolutna
pzdr
mir |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 14.08.2009, 17:28 Temat postu: |
|
|
Już niedługo, Pat zaprezentuje swój nowy projekt, nazwijmy go roboczo "projekt-orkiestra". Na początku roku 2010 rozpocznie się również jego handel obwoźny, któremu nadajmy roboczy kryptonim operacyjny "trasa koncertowa". Szczęśliwym zbiegiem okoliczności, szlak handlowy będzie przebiegał w pobliżu biegu Wisły. Szczegóły tego wydarzenia, w wersji roboczej prezentują się następująco:
THE ORCHESTRION TOUR
March 2010
1. Warsaw, Poland Congress Hall TBD
I to mnie się podoba. Zasadniczo. _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tryton65 longplay
|
Wysłany: 27.12.2009, 01:30 Temat postu: |
|
|
Czy ktos z kolegöw moze mi polecic pare plyt Pata "elektrycznego"...Dzieki z göry.... |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 27.12.2009, 15:39 Temat postu: |
|
|
Maciek napisał: |
THE ORCHESTRION TOUR
March 2010
1. Warsaw, Poland Congress Hall TBD
I to mnie się podoba. Zasadniczo. |
Wczoraj miałem kupić bilet na warszawski koncert, ale coś mnie tknęło i postanowiłem sprawdzić szczegóły zbliżającej się trasy. Miałem nosa, bowiem dzień wcześniej Pat zagra we Wrocławiu! I to jest jeszcze lepsza koncepcja - bliżej, taniej, lepszy klimat, dogodniejszy termin (niedziela!), no i zwalnia się termin 01.03. czyli można pomyśleć o Jaśku w Spodku
Warto więc zapamiętać:
February 2010
Wroclaw, Poland Hala Stulecia
Bilety w cenie: 100, 150 i 180 zł.
Ciekaw jestem tylko jak Pat obsłuży te wszystkie "wirtualne" instrumenty. Przyznam, że nie bardzo wiem, czego się spodziewać po tym koncercie - ale PMG zaliczone, PMT również, będzie więc okazja porównać to z występem solowym.
A przy okazji - można już posłuchać dwóch obszernych fragmentów z zapowiadanej na koniec stycznia płyty "Orchestrion". Przypomina mi to trochę "The Way Up", więc zapowiada się bardzo ciekawie.
Tryton - chyba najlepiej zacząć od albumów nagranych pod szyldem Pat Metheny Group (chronologicznie). _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tryton65 longplay
|
Wysłany: 28.12.2009, 21:11 Temat postu: |
|
|
Dzieki Macku... |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
|
Powrót do góry |
|
 |
mir remaster

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Backside limitowana edycja z bonusową płytą

|
Wysłany: 10.01.2010, 03:31 Temat postu: |
|
|
tryton65 napisał: | Czy ktos z kolegöw moze mi polecic pare plyt Pata "elektrycznego"...Dzieki z göry.... |
Ja jeszcze dorzucę coś bardzo, bardzo nietypowego dla Metheny'ego. Właściwie, nigdy później nie grał już tak jak tutaj.
Album "Jaco", sygnowany nazwiskami Jaco Pastoriusa, Pata Metheny'ego, Paula Bleya i Bruce'a Ditmasa to chyba jedyny uwieczniony na płytach moment, gdzie Pat gra taki prawdziwy jazzrock w stylu lat '70.
Na późniejszych płytach też pojawiają się ostrzejsze klimaty i solówki, ale nigdy w takiej stylistyce jak tu. _________________ https://www.facebook.com/theseventiesjazz |
|
Powrót do góry |
|
 |
tryton65 longplay
|
Wysłany: 10.01.2010, 09:50 Temat postu: |
|
|
Dzieki Backside...na pewno do niego "zagladne"... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Inkwizytor remaster

Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 2447 Skąd: Monty Python`s Flying Circus
|
Wysłany: 12.01.2010, 21:30 Temat postu: |
|
|
Nie lubię tego krążka. Kiedyś chyba ściąłem się z jednym z forumowiczów, który wielce zachwycał się tym albumem i pisał jakieś głupoty - o "charakterystycznych zagrywkach pata, od razu rozpoznawalnych". Więcej tu niestety odjechanego free-elektronicznego grania niż rasowego jazz-rocka. Mam ten album, bo zbieram wszystko co dotyczy Pata ( nie licząc kilkuset bootlegów ) ale to wydawnictwo omijam z daleka i innym radzę to samo - przynajmniej nie kupować w ciemno, najpierw posłuchać a potem... w zależności od gustu. Zgodzę się, że tak trudnej, atonalnej muzyki i agresywnej nie grał nigdy wcześniej ani później - z wyjątkiem projektu z Derekiem Baileyem oraz Song X i Zero Tolerance. Naturalnie moja niechęć może wynikać to awersji to gatunku free w ogóle - ale lepiej do tego albumu podejść z otwartymi oczami, krytycznie i nie spodziewać się rewelacji - dochodzi do tego, iż trudno rozróżnić kolejne kawałki w tej chaotycznej zbitej masie. Rzecz bezkompromisowa i ciekawa... ale dla miłośników gatunku.
Jeśli ktoś szuka jazz-rockowego Metheny`ego - to polecam najpierw American Garage a potem Debiut - Metheny Group. Sporo fusion ( jak na Pata ) jest na dwóch koncertowych - Blue Asphalt 1977 oraz Unity Village 1979 - te również polecam... podobnie jak większość bootlegów z lat 1977-1979 ( z tego roku szczególnie z Hofstra Playhouse - jest tu rzadki rodzynek - Magician`s Theater - boska rzecz , a z 1978 np dwupłytowy Madison z pierwszymi wprawkami do: The Way Up - szok ). _________________ ...Nobody expects the Spanish inquisition ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|