Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gharvelt limitowana edycja z bonusową płytą

|
Wysłany: 16.05.2020, 18:47 Temat postu: |
|
|
Białystok napisał: | Nie popełniaj typowego błędu dla nowicjuszy i nie zaczynaj od 3-4 ligowych psychodelicznych NKRów |
Progres w dużym stopniu tak poznawałem i wcale tego nie żałuję Poza tym, wbrew pozorom, trochę psychodelii już zdążyłem liznąć - np. z pierwszej "50" podsumowania finałowego nie znam tylko 2 albumów, tych Tyrannosaurusów Rexów z miejsca 47. Owszem, wiele płyt teraz odświeżam po latach, ponieważ nabrałem innego spojrzenia na muzykę i to znajduje odzwierciedlenie w zmianach preferencji, tym niemniej nie widzę powodów, żeby tych mniej znanych wykonawców unikać. _________________ Let the music of your life, give life back to music.
Last.fm | RYM |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 17.05.2020, 02:04 Temat postu: |
|
|
gharvelt napisał: | Postaram się odwdzięczyć dodaniem pozostałych statystyk/ciekawostek |
I have spoken Przygotowałem plik oraz wszystkie standardowe statystyki. Żeby nie rozrzucać materiałów podsumowujących po różnych stronach wątku, wkleiłem całość w tym poście. _________________ Let the music of your life, give life back to music.
Last.fm | RYM |
|
Powrót do góry |
|
 |
greg66 japońska edycja z bonusami

|
Wysłany: 17.05.2020, 17:53 Temat postu: |
|
|
Białystok napisał: |
Nie popełniaj typowego błędu dla nowicjuszy i nie zaczynaj od 3-4 ligowych psychodelicznych NKRów  |
Powiem ci, że jeśli chodzi o te płyty co polecam to dla mnie one już są przesiane przez sitko z małym oczkiem. Pierwszy odrzut to słaba jakość nagrania, druga to pytanie czy ja to jeszcze będę słuchał?. Wystarczy przy jednym numerze odp. negatywna i koniec.
Pewnie wielu z nas już tak podchodzi. _________________ Summer Of Love'67
http://musicpsychedelic.blogspot.com |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 17.05.2020, 17:54 Temat postu: |
|
|
Kolejna porcja znanych i lubianych i polecanych
AESOP’S FABLES – In Due Time /69/
BREAKTHRU – Adventures Highway 70
BLUES MAGOOS – Never Goin’ Back To Georgia 69 ale tylko ta płyta wcześniejsze to garaż
BELFAST GYPSIES – same 67
COMPANY CAINE – A Product of a Broken Reality 71
DANTALION’S CHARIOT – Chariot Rising 67
ELDERBERRY JAK – Long Overdue 70
FIVE DAY WEEK STRAW PEOPLE – same 68
FREEDOM NORTH – same 70
THE FORD MUDGE MEMORIAL – same 69
FIRE – The Magic Shoemaker 70
GOLDENROD – same 69
HARSH REALITY – Heaven & Hell 69
JACKSON GORDON – Thinking Back 69 _________________ Summer Of Love'67
|
Powrót do góry |
|
 |
MirekK zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 17.05.2020, 19:25 Temat postu: |
|
|
gharvelt napisał: | Nie wezmę udziału w sporze o definiowanie psychodelii, zbyt słabo się na tym znam, ale gdybym miał wskazać utwory, które mi modelowo pasują do tej kategorii, to wśród nich znalazłby się na pewno Drunkard. |
Poważnie? Początek to raczej pop-rockowa piosenka. Tak od połowy zaczyna robić się ciekawej i bardziej psychodelicznie, ale modelowy psych to nie jest.
Tu masz przykład modelowego psych, od początku do końca.
Modelowy Psych
Grzesiu - połowę tego co wrzuciłeś powyżej znam, ale..nie wracałem do tego od wieków. Sprawdzę resztę, a nuż jest między nimi jakaś psychodeliczna niespodzianka.  _________________ "Życie bez muzyki jest błędem." - F. Nietzsche |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 18.05.2020, 00:34 Temat postu: |
|
|
Pewnie masz rację, ale przecież pisałem, że moja opinia to opinia laika A tych Stonesów też muszę odświeżyć, "Their Satanic Majesties Request" nie słuchałem od lat. Z najsłynniejszych zespołów mających na koncie nagrania psychodeliczne znacznie częściej, w tym również ostatnio, wracam do Beatlesów.
Nawiązując jeszcze do wyników plebiscytu, kilka pozycji (albo braków) dość mocno mnie zaskoczyło, m.in.:
- nie zapunktował w ogóle album "Easter Everywhere" 13th Floor Elevators. Czy to nie psychodelia? U mnie byłby w ścisłej czołówce;
- debiut Silver Apples z raptem dwoma głosami podobnie, jedna z moich ulubionych płyt, z tych które mają coś wspólnego z psychodelią;
- tylko jeden głos na "Buffalo Springfield Again". Tutaj w sumie sam mam wątpliwości odnośnie klasyfikacji, ale to nie zmienia faktu, że bardzo lubię i bym głosował. Dziś przypomniałem sobie ten album i zdanie podtrzymuję;
- "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" daleko poza "10";
- drugiej płyty Kaleidoscope (UK) nie było nawet na liście propozycji, szkoda. Brak Fairfield Parlour zrozumiały, skoro granicą był rocznik 1969, aczkolwiek to też wyraźna strata.
Może zatem za rok-dwa jakaś reedycja?  _________________ Let the music of your life, give life back to music.
Last.fm | RYM |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 18.05.2020, 14:05 Temat postu: |
|
|
greg66 napisał: | WARREN S. RICHARDSON Jr. - same |
Białystok - to coś dla ciebie, powinieneś to sprawdzić. Progresywny blues z dęciakami. Przypomina mi to trochę Twoją ulubioną "Świnkę".  _________________ "Życie bez muzyki jest błędem." - F. Nietzsche |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 18.05.2020, 16:43 Temat postu: |
|
|
gharvelt napisał: | - nie zapunktował w ogóle album "Easter Everywhere" 13th Floor Elevators. Czy to nie psychodelia? U mnie byłby w ścisłej czołówce; |
Mało psychodelii jest na tej płycie. Poza tym brakuje na niej tych niezapomnianych melodii wgniatających w ziemię. Zdecydowanie wolę wcześniejsze "Psychedelic Sounds" i kilka punktów dostały ode mnie.
gharvelt napisał: | - debiut Silver Apples z raptem dwoma głosami podobnie, jedna z moich ulubionych płyt, z tych które mają coś wspólnego z psychodelią; |
Nigdy nie rozumiałem fenomentu tej płyty. Zdecydowanie nie moje klimaty.
gharvelt napisał: | - "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" daleko poza "10"; |
Prawdopodobnie tylko dlatego, że kilku uczestników zestawienia stwierdziło, że jest na niej za mało psychodelicznych momentów? Ja byłem jednym z nich. Przy tego typu zestawieniach gatunkowych, wyniki końcowe zależą w dużym stopniu od naszej indywidualnej wrażliwości i jak odmiennie odbieramy muzykę.
Czy "Buffalo Springfield Again" to psych rock? Zlepek kilku gatunków muzycznych (rock, folk, country, psych a nawet heavy rock)? Czyli znów duża niewiadoma. Sporo osób nie zagłosuje na tego typu album w zestawieniu gatunkowym. _________________ "Życie bez muzyki jest błędem." - F. Nietzsche |
|
Powrót do góry |
|
 |
Białystok zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 18.05.2020, 17:02 Temat postu: |
|
|
MirekK napisał: | greg66 napisał: | WARREN S. RICHARDSON Jr. - same |
Białystok - to coś dla ciebie, powinieneś to sprawdzić. Progresywny blues z dęciakami. Przypomina mi to trochę Twoją ulubioną "Świnkę".  |
Troszeczkę. Miaaałem na CD. Baaardzo nierówna płyta. _________________ https://rateyourmusic.com/~Blodwynpig1971 |
|
Powrót do góry |
|
 |
SafeMan kaseta "metalówka"

|
Wysłany: 18.05.2020, 17:57 Temat postu: |
|
|
gharvelt napisał: | Może zatem za rok-dwa jakaś reedycja?  |
Jestem za, zarówno odnośnie powtórki jak i relatywnie odległego terminu. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 18.05.2020, 18:38 Temat postu: |
|
|
greg66 napisał: | JACKSON GORDON - Thinking Back 69 |
A tu miła niespodzianka, album z ciekawą historią. Praktycznie cały Traffic grał na tym albumie (Steve Winwood, Dave Mason, Jim Capaldi, Chris Wood), a producentem był D.Mason. Mało znany album, bo przez wiele lat niedostępny na kompakcie.
Muzycznie to mieszanka folku, rocka i psych, ma swoje momenty, zdecydowanie polecam aby zapoznać się z tym albumem. Do mojego Topu 30-40 ulubionych płyt psychodelicznych nie wejdzie, ale naprawdę warto poznać.
Dzięki greg66.
"Thinking Back" z bonusami
Historia powstania albumu _________________ "Życie bez muzyki jest błędem." - F. Nietzsche |
|
Powrót do góry |
|
 |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 18.05.2020, 19:25 Temat postu: |
|
|
Dobra płyta. Mam ją już jakis czas. Oczywiście od Grześka _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 18.05.2020, 20:17 Temat postu: |
|
|
To dalej grzebię.
Mirku o Jacksonie Gordonie pisałem na swoim blogu, kiedyś.
Moze ci podejść a jak nie to chociaż zapoznasz się:
CHRIS BRITTON (gitarzysta The Troggs) - As I Am
Billy Nichols (tez niezła obsada: S.Marriott, R.Lane, J.P.Jones, I.McLagan, K.Jones) - Would You Believe
J.K.& Co - Suddenly Our Summer
LAZY SMOKE - Corridor of Faces
LES FLEUR de LYS - Reflections
LESLIE'S MOTEL (gitarowa psychodelia) - Dirty Sheets
MOON'S TRAIN (producent Bill Wyman) - same
THE MANDRAKE MEMORIAL - Puzzle
THE MANDRAKE MEMORIAL - same
THE MANDRAKE MEMORIAL - Medium
ODYSSEY - Setting Fourth
THE PAUPERS - Magic People
THE PAUPERS - Ellis Island
PEACE AND QUIET - same
parę z tych płyt jest opisanych na blogu. _________________ Summer Of Love'67
|
Powrót do góry |
|
 |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 18.05.2020, 20:20 Temat postu: |
|
|
Paupers słuchałem i mi się nie podobało _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
|
Powrót do góry |
|
 |
|