Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Quasarsphere epka kompaktowa

|
Wysłany: 29.04.2010, 17:18 Temat postu: [NKR] Kanada |
|
|
Z tego miejsca (o ile już wcześniej się nie pojawiło) proponuję zacząć dyskusję o jednej z najciekawszych scen progresywnego rocka, szczególnie okresu lat 70-tych.
Mianowicie chodzi o muzykę z rejonu Quebec, charakteryzującą się od razu rozpoznawalnym stylem muzycznym, jak również, zważywszy na położenie geograficzne, językiem francuskim. Mnogość stylów jest niemała - od rocka symfonicznego do jazz-rocka w stylu Mahavishnu. Niejednokrotnie twórcy nawiązywali do dokonań takich grup jak Yes, Emerson, Lake & Palmer, Genesis, Gentle Giant i wielu innych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 29.04.2010, 18:46 Temat postu: |
|
|
Harmonium - trzy płyty studyjne i jedna koncertowa. studyjne są śliczne, a koncertowa bardzo dobra. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
MirekK zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 29.04.2010, 19:37 Temat postu: |
|
|
Tak na szybko sklecona lista moich ulubionych tytulow z Kanady (niekoniecznie wszystkie z prowincji Quebec):
Contraction - La Bourse Ou La Vie
Engoulevent, L' - L'Ile ou Vivent Les Loups
Et Cetera - Et Cetera
Harmonium - L'Heptade
Harmonium - Les Cinq Saisons
Kaczynski, Charles - Lumiere de la Nuit
Morse Code - Le Marche des Hommes
Morse Code - Procreation
Opus-5 - Contre Courant
Opus-5 - Serieux Ou Pas
Pollen - Pollen
Sloche - J'Un Oeil
Sloche - Stadacone
Spirit of Christmas, The - Lies to Live By
Ciekawa scena, ale osobiscie nie zaliczylbym jej to jednej z najciekawszych scen progresywnego rocka. Oczywiscie rzecz gustu.
Pozdrawiam i witam na forum.  _________________ "Życie bez muzyki jest błędem." - F. Nietzsche |
|
Powrót do góry |
|
 |
greg66 japońska edycja z bonusami

|
Wysłany: 29.04.2010, 19:43 Temat postu: |
|
|
dorzuciłbym tutaj
Dionysos
zespół powstał w 1967r. i nagrał trzy wyśmienite płyty :
Le Grand Tour /69/
Le Prince Croule /71/
Dionysos /76/
MirkKu jak nie znasz to gorąco polecam _________________ Summer Of Love'67
http://musicpsychedelic.blogspot.com |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 29.04.2010, 20:28 Temat postu: |
|
|
A co powiecie o jazz-rockowym Maneige - a w szczególności "Les Porches du Notre Dame"? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 29.04.2010, 20:52 Temat postu: |
|
|
O Maneige zapomnialem.
Les Porches jest fantastyczna, jak dla mnie scisla czolowka. Na pewno zmiescilbym ten album w pierwszej piatce sceny kanadyjskiej. _________________ "Życie bez muzyki jest błędem." - F. Nietzsche |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jakuz zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 29.04.2010, 20:54 Temat postu: |
|
|
Co powiemy? Ano : mniodzio!
"Les Porches" to rzeczywiście chyba ich magnum opus, ale ja cenię wysoko wszystko aż do "Libre Service". Jest sporo świetnych koncertówek Maneige m.in. "Les Porches - Live" z 2005 albo 2006. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 29.04.2010, 20:54 Temat postu: |
|
|
Dobrze powiemy. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
|
Powrót do góry |
|
 |
Tarkus box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 29.04.2010, 21:01 Temat postu: |
|
|
"Les Porches" to wielkie, wspaniałe i absolutne arcydzieło.
Przy czym Maneige to NIE JEST zespół jazzrockowy. Za dużo różnorakich gatunków tam się miesza, żeby zawężać ich do tak ciasnej szufladki.
W ogóle scena Quebec to jedno z najciekawszych na rockowej scenie i odkąd ją odkryłem, jestem nieustannie zafascynowany. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 29.04.2010, 21:53 Temat postu: |
|
|
Warto zwrócić uwagę na mnogość użytych instrumentów i brzmień.
Największe wrażenie zrobił na mnie utwór "Les Adventures de Saxinette et Clarophone" - a szczególnie genialny początek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yer Blue remaster

|
Wysłany: 30.04.2010, 15:48 Temat postu: |
|
|
"Les Porches" to najtrudniej przyswajalna muzyka rockowa z jak sie zetknałem. To własciwie ciagła improwizacja bez żadnych zapamietywalnych momentów. Wszystkim sie podoba a mnie jakoś nie.
A Harmoinium to prawie w ogole nie słychac Wiecej tam szeptu niz muzyki, jakos tez nigdy nie udało mi sie polubic. Co najwyzej zasnać.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Duch 1532 digipack

Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 2917 Skąd: Breslau, Schmiedefeld
|
Wysłany: 30.04.2010, 16:04 Temat postu: |
|
|
MirekK napisał: | Kaczynski, Charles - Lumiere de la Nuit |
Do tej płyty, poznanej, rzecz jasna, dzięki Tobie, wracam bardzo często; najpewniej nawet częściej niż do pierwszych dwu Maneige. _________________ Strzeżcie się przyjmowania do swego rzemiosła, wymagającego takiej czujności, jakiegokolwiek młodzieńca o ściągłej twarzy i zapadniętych oczach, skłonnego do niewczesnych rozmyślań, młodzieńca, który się zgłasza na okręt z „Fedonem”. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 30.04.2010, 17:39 Temat postu: |
|
|
Powołano nawet specjalną wytwórnię ProgQuebec zajmującą się wydawaniem zremasterowanych klasyków, często nawet zapomnianych przez świat. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 30.04.2010, 18:44 Temat postu: |
|
|
Yer Blue napisał: | "Les Porches" to najtrudniej przyswajalna muzyka rockowa z jak sie zetknałem. |
Moze dlatego, ze tam wiecej muzyki kameralnej i folka z Quebecu niz samego rock-a.  _________________ "Życie bez muzyki jest błędem." - F. Nietzsche |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 30.04.2010, 19:07 Temat postu: |
|
|
MirekK napisał: | Yer Blue napisał: | "Les Porches" to najtrudniej przyswajalna muzyka rockowa z jak sie zetknałem. |
Moze dlatego, ze tam wiecej muzyki kameralnej i folka z Quebecu niz samego rock-a.  |
Czy ja wiem... Ja łyknąłem bez popitki z całym dobrodziejstwem inwentarza, chociaż nie bardzo wiedziałem czego słucham, ale mi się spodobało. Ruszyło mnie, to nie zwracałem uwagi czy trudne, czy nie. Jak Astigmatic. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
|
Powrót do góry |
|
 |
|