Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jakuz zremasterowany digipack z bonusami

|
Wysłany: 06.05.2010, 21:29 Temat postu: Przy muzyce o fotografii |
|
|
Co prawda trudno mnie zaliczyć do Klanu Wielkiej Ogniskowej - zdjęcia to ja najpierw Smieną i Zenitem robiłem a dorobiłem się później tylko jakiegoś pół-lustrzanego fotoplastykonu jak by Balcerek powiedział, ale oglądać fotografie lubię nadal - i to przeróżne. Tak więc zamieszczajcie, zamieszczajcie (swoje przede wszystkim!)- ja będę sobie oglądał ku uciesze swojej i - mam nadzieję innych
A całkiem niedawno trafiłem na kilka galerii zdjęć wykonywanych w technice tzw. HDR (dziś na onecie mi o tym przypomnieli) - niezwykłe rzeczy czasami wychodzą, jedna z galerii poniżej :
http://fundir.org/gallery,zdjecia_hdr,165,0,0.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
Yupy maxi-singel kompaktowy

|
Wysłany: 06.05.2010, 21:35 Temat postu: |
|
|
A ja się właśnie rozstałem z portalem fanfoto.pl No to sobie chyba teraz tutaj będe wrzucał foty  _________________ Czy będę żył jutro nie umiem powiedzieć. Jednak wiem na pewno, że nie żyję dzisiaj |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 06.05.2010, 21:53 Temat postu: |
|
|
No i bardzo dobrze - wrzucaj! Mam też malutką nadzieję, że pewna urocza Pani Moderator wrzuci tutaj trochę swoich "produkcji". Z uwzględnieniem tych black&white - takie bowiem tygrysy lubią najbardziej  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 06.05.2010, 22:06 Temat postu: |
|
|
Może na poczatek coś bardziej gorącego, bo ten początek maja taki deszczowy i zimny. A jeszcze jedno mikrofon jest od Harolda!!!
       _________________ Czy będę żył jutro nie umiem powiedzieć. Jednak wiem na pewno, że nie żyję dzisiaj |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 06.05.2010, 22:13 Temat postu: |
|
|
Ekhemmm... Jak tak dalej pójdzie (się rozwinie) to chyba dorobię kategorię "18+" do tego tematu  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 06.05.2010, 22:14 Temat postu: |
|
|
Spoko narazie aktów jeszcze nie pstrykałem. Boje się, że mi aparat nie zadziała  _________________ Czy będę żył jutro nie umiem powiedzieć. Jednak wiem na pewno, że nie żyję dzisiaj |
|
Powrót do góry |
|
 |
Indi epka analogowa

|
Wysłany: 07.05.2010, 07:22 Temat postu: |
|
|
Jakuz napisał: | Mam też malutką nadzieję, że pewna urocza Pani Moderator wrzuci tutaj trochę swoich "produkcji". Z uwzględnieniem tych black&white - takie bowiem tygrysy lubią najbardziej  |
Czuję się wywołana do odpowiedzi Postaram się sprostać wymaganiom, chociaż zdjęć Yupiego nie przebiję  _________________ GAD Records | Kultowe Nagrania |
|
Powrót do góry |
|
 |
Indi epka analogowa

|
Wysłany: 07.05.2010, 18:51 Temat postu: |
|
|
Zdjęcia robię zwykłą cyfrówką, takim małym kompakcikiem. Nie obrabiam ich później - chyba że chodzi o zmianę koloru na czarno-biały. Najczęściej fotografuję architekturę wszelaką, ze szczególnym uwzględnieniem latarni i ciekawych szyldów. Nie znam się na zasadach fotografowania, robię to tylko i wyłącznie dla własnej przyjemności.
Na początek trzech poważnych panów
z Warszawy:
z Krakowa:
z Torunia:
 _________________ GAD Records | Kultowe Nagrania |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 07.05.2010, 18:56 Temat postu: |
|
|
Indi napisał: | Zdjęcia robię zwykłą cyfrówką, takim małym kompakcikiem. Nie obrabiam ich później - chyba że chodzi o zmianę koloru na czarno-biały. Najczęściej fotografuję architekturę wszelaką, ze szczególnym uwzględnieniem latarni i ciekawych szyldów. Nie znam się na zasadach fotografowania, robię to tylko i wyłącznie dla własnej przyjemności. |
Wydaje mi się, ze takich rzeczy chyba nie da się robić bez przyjemności!!!  _________________ Czy będę żył jutro nie umiem powiedzieć. Jednak wiem na pewno, że nie żyję dzisiaj |
|
Powrót do góry |
|
 |
Indi epka analogowa

|
Wysłany: 07.05.2010, 18:59 Temat postu: |
|
|
No nie wiem, znam takich, co fotografują z obłędem w oczach, robią po kilkadziesiąt podobnych ujęć, żeby potem przez kilka godzin zastanawiać się, które jest najlepsze. Takich, którzy skreślają zdjęcie tylko dlatego, że lewy dolny róg jest minimalnie rozmyty. W takim wypadku fotografia to raczej przekleństwo niż przyjemność  _________________ GAD Records | Kultowe Nagrania |
|
Powrót do góry |
|
 |
Crowley digipack

|
Wysłany: 07.05.2010, 19:16 Temat postu: |
|
|
Czyli jednak są jacyś miłośnicy celuloidu na forum. Co prawda ostatnio mam raczej inne rzeczy na głowie ale lubię czasem wyskoczyć poza dom z aparatem na szyi. Kiedyś z Zenitem, potem cyfrowym głuptakiem Fuji, a teraz Nikonem D80.
Odgrzebałem kilka sztuk z tegorocznego wyjazdu w góry (mam nadzieję, że nie za duże):
I jeszcze tak w stylu Indi:
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 07.05.2010, 19:53 Temat postu: |
|
|
No to może teraz ja zarzuce czymś z pleneru, wszystkie mają tytuł bo tak sobie wymyśliłem, że w tym roku będe je nazywał:

I kilka moich eksperymentów z techniką HDR:
    _________________ Czy będę żył jutro nie umiem powiedzieć. Jednak wiem na pewno, że nie żyję dzisiaj |
|
Powrót do góry |
|
 |
Indi epka analogowa

|
Wysłany: 08.05.2010, 08:20 Temat postu: |
|
|
Crowley, świetne górki! Twoje zdjęcia oddychają
Yupy, osobiście nie przepadam za techniką HDR (za to mój brat ją uwielbia), ale zdjęcia w górnym rzędzie bardzo ciekawe  _________________ GAD Records | Kultowe Nagrania |
|
Powrót do góry |
|
 |
Crowley digipack

|
Wysłany: 08.05.2010, 12:41 Temat postu: |
|
|
Warto rozróżnić HDR od "HDR". Formalnie hdr to zdjęcie o dużej rozpiętości tonalnej czyli mówiąc po ludzku takie, gdzie widać szczegóły zarówno w cieniach, jak i w najjaśniejszych partiach. Większość prac w linku z pierwszego posta to grafiki stworzone przez automat z jednego lub kilku RAWów, a reszta to... też grafiki tylko uzyskane Photoshopem. Osobiście wolę raczej bardziej naturalne klimaty.
Odgrzebałem kilka pocztówek:
Dwa pierwsze to jeszcze skany z tradycyjnych negatywów. Reszta poza trzecim i ostatnim to Fuji s5600, świetny kompakt.
Podoba mi się ten zamek Yupy. Te różne zabarwienia to sprawa obróbki czy wstajesz tak rano, że świat wygląda inaczej niż zwykle?  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 08.05.2010, 12:59 Temat postu: |
|
|
Crowley napisał: |
Podoba mi się ten zamek Yupy. Te różne zabarwienia to sprawa obróbki czy wstajesz tak rano, że świat wygląda inaczej niż zwykle?  |
W tym przypadku zaskocze cię to zachód a nie poranek. To jest HDR nie pamiętam ale gdzieś z 9 klatek było (apropos HDR nie da się zrobić naturalnie za pomocą samego aparatu). A kolorystyka to też duży wpływ filtra Cokin P.
A co do moich HDR to nie kończe tylko roboty na tym, by je połączyć. Zwykle potem w PD na HDR nakładam zwykłe zdjęcie (jedną klatke z tych które zastosowałem do stworzenia HDR i bawie się na warstwie, pokazuje to co chce) _________________ Czy będę żył jutro nie umiem powiedzieć. Jednak wiem na pewno, że nie żyję dzisiaj |
|
Powrót do góry |
|
 |
|