View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Quasarsphere epka kompaktowa

|
Posted: 07.08.2014, 20:02 Post subject: |
|
|
Polecam również późniejszą płytę projektu - Azimuth '85. Sola klawiszowe, oraz wokalizy robią duże wrażenie. Klimat zbliżony do płyty wyżej wymienionej, acz mi wydaje się bardziej kameralny. |
|
Back to top |
|
 |
I&I album CD

|
Posted: 07.08.2014, 20:08 Post subject: |
|
|
Mam ich chyba dwie płyty na analogu. Zawsze miło wspominam, ale rzadko wracam, wertując płyty na półce.
Ale to się pewni zmieni - jak ze wszystkim. |
|
Back to top |
|
 |
Backside limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 07.08.2014, 20:41 Post subject: |
|
|
A ja polecę świeżo wydane "El Valle De La Infancia" Dino Saluzziego, argentyńskiego akordeonisty. Mam wrażenie, że facet w kółko gra to samo, ale jakie to jest piękne... Klasyczne tanga przeplatające się z ecmowskim jazzem, a nad całością czuwa taki orkiestrowy posmak . _________________ https://www.facebook.com/theseventiesjazz |
|
Back to top |
|
 |
Maciek zremasterowany digipack z bonusami

|
Posted: 26.09.2014, 17:26 Post subject: |
|
|
Słucham właśnie świeżo zakupionego albumu Ralpha Townera - Batik (1978).
Wrażenia bardzo pozytywne. Towner na gitarze akustycznej, DeJohnette na perkusji, Eddie Gomez na basie. O ile w grze lidera zaskoczenia nie ma, a DeJohnette poniżej pewnego poziomu nie schodzi nigdy, o tyle dużą i jakże pozytywną niespodzianką jest dla nie Gomez - pięknie tu sobie poczyna. A że w takim żołnierskim składzie praktycznie każdy jest lub przynajmniej bywa solistą, to sporo tu dobrego basu na pierwszym planie. _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Back to top |
|
 |
Bednaar limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 26.09.2014, 19:49 Post subject: |
|
|
Ciekawa pozycja - jeden z moich ulubionych gitarzystów plus bezapelacyjnie ulubiony perkusista, tylko basisty Eddie Gomeza nie bardzo kojarzę  |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 05.10.2014, 12:25 Post subject: |
|
|
Właśnie słucham stosunkowo świeżej płyty:
Keith Jarrett, Charlie Haden - Last Dance
Materiał nagrany w 2007 roku, ukazał się chwilę po śmierci wspaniałego i genialnego kontrabasisty. Balladowy charakter większości kompozycji, a do tego liryczna i czujna (czy tacy artyści po tylu latach muszą być w ogóle czujni? ) gra obu muzyków dały bardzo przyjemną i nastrojową płytę. Idealną na niedzielę i stanowiącą godne pożegnanie z Hadenem. _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 07.03.2016, 23:12 Post subject: |
|
|
Gary Burton - Seven Songs for Quartet and Chamber Orchestra
Ależ to jest kawał płyty! Bardzo pozytywnie mnie ten album zaskoczył.
Przykład dobrze realizowanej ambicji i wzorzec perfekcjonizmu. _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Back to top |
|
 |

|
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 10.10.2016, 18:13 Post subject: |
|
|
Edward Vesala - Satu (1977)
W moim odczuciu niedoceniana płyta. Nierówna - owszem, bo jest na niej trochę przestojów, ale sporo w niej także chwil magicznych. Vesala, Rypdal, Danielsson, Stańko (i kilku innych muzyków) oraz Szukalski, który - jeśli trafnie rozpoznaję jego partie - zostawił na tej płycie spory kawałek płuc. _________________ Adoptuj, adaptuj i ulepszaj. |
|
Back to top |
|
 |
Białystok limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 13.03.2017, 22:23 Post subject: |
|
|
Jan Garbarek, Keith Jarrett, Palle Danielsson & Jon Christensen - Belonging (1974)
Słucham sobie tej płyty "zasmucony", że o ile przejrzałem FORUM praktycznie poza Esforty nikomu tu się ona nie podoba. Oczywiście to nie jest wielkie czy trudne granie, ale coś w sobie ma, może taką niezobowiązującą lekkość i bezpretensjonalność.
Szukając lżejszego jazzu sięgam z reguły po ECM z lat 70-tych, który teoretycznie jest słabszy niż te wielkie hard bopowe płyty z poprzedniej dekady. Tamte jednak brzmią mi mocno archaicznie, ECM-y natomiast jakby nagrano je wczoraj.
Ciekawym opinii ludzi bardziej "siedzących" w jazzie niż ja na ten temat (Belonging i ECM). _________________ https://rateyourmusic.com/~Blodwynpig1971 |
|
Back to top |
|
 |
crescent limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 13.03.2017, 22:39 Post subject: |
|
|
Białystok wrote: |
Jan Garbarek, Keith Jarrett, Palle Danielsson & Jon Christensen - Belonging (1974)
Słucham sobie tej płyty "zasmucony", że o ile przejrzałem FORUM praktycznie poza Esforty nikomu tu się ona nie podoba. |
Coś słabo przeglądałeś nygusie, bo Ci to polecałem swego czasu. Skleroza nie boli . |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 13.03.2017, 22:44 Post subject: |
|
|
Posypuję głowę popiołem. Wyszło mi 12 wpisów pod hasłem Belonging, ten uciekł. A skoro już oberwałem to jakie argumenty za ? _________________ https://rateyourmusic.com/~Blodwynpig1971 |
|
Back to top |
|
 |
crescent limitowana edycja z bonusową płytą

|
Posted: 13.03.2017, 22:57 Post subject: |
|
|
No wiesz, Jarrett głupi nie był. Jego ekspresja w połączeniu z ekspresją Garbarka, który wówczas grał chyba najlepiej i skandynawską surową sekcją rytmiczną to był strzał w dziesiątkę. Chwilę wsześniej Garbarek nagrał z Bobo Stensonem i tą samą sekcją jeden z najlepszych albumów w swojej karierze - Witchi-Tai-To.
Kiedyś w Studio S1 PR Garbarek podpisywał mi LP Wichi-Tai-To i zaznaczył, że to nie jest jego płyta, a całego zespołu. Taki to jest gość. |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 14.03.2017, 06:38 Post subject: |
|
|
Ja od Belonging wolę My Song oraz Personal Mountains. Są nagrane w tym samym składzie. |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 14.03.2017, 07:35 Post subject: |
|
|
crescent wrote: |
Kiedyś w Studio S1 PR Garbarek podpisywał mi LP Wichi-Tai-To i zaznaczył, że to nie jest jego płyta, a całego zespołu. Taki to jest gość. |
No gość a płyta piękna. _________________ https://rateyourmusic.com/~Blodwynpig1971 |
|
Back to top |
|
 |
|