View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Tarkus box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Posted: 09.10.2010, 10:32 Post subject: |
|
|
Jakuz wrote: | zamysł miał jeden --> kasa |
Mhm, zwłaszcza tak komercyjne projekty, jak Manfred Mann Chapter Three.
Co do pop - polecam Jakuzu zapoznać się z Manfred Mann Chapter One i Chapter Two To był pop MMEB w schyłkowym okresie zahaczał nawet o world music (co nie dziwi zważywszy na korzenie Manna), aczkolwiek zgodzę się, że Mann tworzył w większości badziewie wówczas.
W szczytowym okresie MMEB byli fajną wypadkową między progiem, a mainstreamem. Jak Supertramp, jak ELO, Styx w pewnym momencie... _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
THIS IS NOT A LOVE SONG |
|
Back to top |
|
 |
Jakuz zremasterowany digipack z bonusami

|
Posted: 09.10.2010, 10:58 Post subject: |
|
|
Tarkus wrote: | Jakuz wrote: | zamysł miał jeden --> kasa |
Mhm, zwłaszcza tak komercyjne projekty, jak Manfred Mann Chapter Three. |
Ale ja pisałem o MMEB
Quote: |
Co do pop - polecam Jakuzu zapoznać się z Manfred Mann Chapter One i Chapter Two To był pop |
Znam i lubię wracać. Chodziło mi raczej o to, że MMEB tak jak WojtekK zdążył zauważyć z biegiem lat upraszczało swoją muzykę tym bardziej, że sprzedawali więcej płyt raczej nie z powodu kompozycji typu - fantastyczna przeróbka Father of day, Father of Night czy Messin'. To przeboje spod znaku Spirit In the Night i Blinded by the Light przynosiły mu komercyjne sukcesy. Czyli taki bardziej zamerykanizowany rock bliższy nawet trochę AOR niż brytyjskiemu progresowi. A w Polsce w dawnych latach nie byli zbyt popularni być może przez to właśnie, że wychowani byliśmy na Genesis, Yes czy Floydach z jednej, a Abbie i Boney M z drugiej strony i Manfred Mann Earthband był dla nas (a w zasadzie dla naszych radiowych guru) taki trochę Ni pies, ni wydra. |
|
Back to top |
|
 |
WOJTEKK box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Posted: 09.10.2010, 11:29 Post subject: |
|
|
Eeee MMEB w polskim radiu grano. Tomek Beksiński kawałek dyskografii w Wieczorach płytowych przedstawił. Blinded By the Light, Mighty Quinn to w Trójce słyszałem.
zgadza się - MMEB grało po amerykańsku, tylko czy to zarzut, to że momentami zbliżało się to w stronę AOR - tak , ale moim zdaniem dopiero przy Chance. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
http://artrock.pl/ |
|
Back to top |
|
 |
Dżejdżej epka analogowa

|
Posted: 10.10.2010, 05:47 Post subject: |
|
|
Jakuz wrote: | Czyli taki bardziej zamerykanizowany rock |
WOJTEKK wrote: | MMEB grało po amerykańsku |
Tylko że jakos w Ameryce już od lat nie koncertują (przynajmniej mnie nie udało się ich upolować w ostatnim 20-leciu)- za to na osi Berlin -Moskwa cieszą sie nie słabnącą popularnoscią ( podobnie jak niegdysiejsi kumple z Bronze Records czyli UH- chociaż ci przypomnieli się ostatnio na chicagowskich przedmiesciach ) _________________ Together we stand - divided we fall |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 10.10.2010, 09:48 Post subject: |
|
|
Bywa. Ale za swoich najlepszych lat to czego nie? Zresztą co warto zauważyć, że Journey na swoich pierwszych płytach dość wyraźnie się na nich wzorowali. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
|
Back to top |
|
 |
Dżejdżej epka analogowa

|
Posted: 11.10.2010, 06:00 Post subject: |
|
|
WOJTEKK wrote: | Journey na swoich pierwszych płytach dość wyraźnie się na nich wzorowali |
To dobrze ,że chociaż raz, to nie Mann się na kims wzorował tylko inni na nim  _________________ Together we stand - divided we fall |
|
Back to top |
|
 |
Tarkus box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Posted: 11.10.2010, 08:24 Post subject: |
|
|
I znów : Chapter One & Two to całkiem oryginalny pop / r&b / soul. Plus przeróbki Dylana lepsze, niż oryginały. Chapter Three, rok-dwa lata później podobne rejony eksplorował Fripp z Krimzo. Gdy Mann nagrywał te płyty, Fripp tworzył rockową symfonikę. A podobne jazzowo-rockowo-awangardowe mieszanie było nowatorskie. MMEB - tu też było sporo oryginalności, na początku lat 70. niewiele zespołów miało chęć łączyć ambicje artystyczne z ładnymi, przyswajalnymi powszechnie melodiami. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
THIS IS NOT A LOVE SONG |
|
Back to top |
|
 |
Dżejdżej epka analogowa

|
Posted: 11.10.2010, 21:38 Post subject: |
|
|
Tarkus wrote: | I znów : Chapter One & Two to całkiem oryginalny pop / r&b / soul. Plus przeróbki Dylana lepsze, niż oryginały. Chapter Three, rok-dwa lata później podobne rejony eksplorował Fripp z Krimzo. Gdy Mann nagrywał te płyty, Fripp tworzył rockową symfonikę. A podobne jazzowo-rockowo-awangardowe mieszanie było nowatorskie. MMEB - tu też było sporo oryginalności, na początku lat 70. niewiele zespołów miało chęć łączyć ambicje artystyczne z ładnymi, przyswajalnymi powszechnie melodiami. |
Tarkus , nie załapałes mojej ironii ?  _________________ Together we stand - divided we fall |
|
Back to top |
|
 |
Cure digipack

|
Posted: 09.12.2017, 20:20 Post subject: |
|
|
WOJTEKK wrote: | Angel Station - Jeden z moich ulubionych MMEB, a chyba nawet ulubiony. Są tam perełki, są. Za Watch nie przepadam, ale Chnace lubię, chociaż to już w sumie pop-rock. |
Z Angel Station - chyba się zgodzę (!?!) to jeden z najlepszych Manfredów. Bardzo lubię, ale to może wynikać, że mam go najsłabiej osłuchanego z tzw. kanonu.
Uważam, że MMEB miał chyba najrówniejszą serię (w kręgu rocka/prog-rocka) bardzo dobrych albumów. Właściwie wszystko od debiutu, do właśnie Angel Station, jest bardzo dobre/wyśmienite/krótkimi momentami zaledwie dobre.
Co ciekawe MMEB wciąż w trasie, mimo niemal osiemdziesiątki na karku, i mimo tego, że ostatni album powstał ponad dekadę temu. _________________ Support Southern Rock
 |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 09.12.2017, 20:43 Post subject: |
|
|
I też był bardzo dobry. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
|
Back to top |
|
 |
Cure digipack

|
Posted: 09.12.2017, 20:58 Post subject: |
|
|
WOJTEKK wrote: | I też był bardzo dobry. |
Ostatnim albumem z dyskografii jaki znam jest Criminal Tango.
Jednak wspomnianą płytę, jak i dwie wcześniejsze mam miernie osłuchane, być może się to zmieni, albowiem winylowe wydania tych płyt chodzą dosłownie za bezcen. _________________ Support Southern Rock
 |
|
Back to top |
|
 |
greg66 japońska edycja z bonusami

|
Posted: 09.12.2017, 22:07 Post subject: |
|
|
Mam wszystko oprócz ostatniej, tutaj niestety covery zrobione przez Manna nie przekonały mnie ale nadal uważam go za jednego z największych coverowców Dylana na bardzo duży plus.
Natomiast z tych nowszych bardzo lubię "2006" wydaną w ...2004 roku, Demons and Dragons i Indepentdent Woman są mistrzowskie. _________________ joe's garage
http://musicpsychedelic.blogspot.com |
|
Back to top |
|
 |
Cure digipack

|
Posted: 10.12.2017, 13:29 Post subject: |
|
|
WOJTEKK wrote: | Eeee MMEB w polskim radiu grano. Tomek Beksiński kawałek dyskografii w Wieczorach płytowych przedstawił. Blinded By the Light, Mighty Quinn to w Trójce słyszałem. |
Ja również, w audycji ŚP Janusza Kosińskiego.
Jakoś na przełomie wieków puścił właśnie MQ, przy okazji okraszając to stwierdzeniem typu - proszę państwa, być może jedna z najciekawszych solówek syntezatorowych w muzyce rockowej. _________________ Support Southern Rock
 |
|
Back to top |
|
 |

|
Posted: 10.12.2017, 14:13 Post subject: |
|
|
WOJTEKK wrote: | I też był bardzo dobry. |
chodzi mi własnie o ten "MMEB 2006" a nie ten z kowerami. _________________ Nie ma ludzi niezastąpionych. Oprócz The Rolling Stones.
|
Back to top |
|
 |
|