|
Muzyczne Dinozaury i ich następcy
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Backside limitowana edycja z bonusową płytą

|
Wysłany: 17.09.2010, 09:37 Temat postu: Polecane sklepy i e-sklepy |
|
|
Ostatnio szukałem jakiegoś dobrego, niemieckiego sklepu z rockiem, żeby sprowadzić kilka płytek, ale jakoś poszukiwania nie wyszły. Pomyślałem, że w sumie pożyteczne by było, gdybyśmy zrobili spis różnych sklepów. Ja znam tylko sklepy w Warszawie, ale z chęcią dowiedziałbym się co "zwiedzać" będąc w innym mieście w Polsce albo skąd z zagranicy sprowadzić rzadsze płyty.
Proponuję utworzyć listę dobrych sklepów, antykwariatów i e-sklepów w Polsce i za granicą. Zachęcam do dodawania własnych, choćby krótkich wpisów (tych siedzących w innych częściach świata również ).
Fajnie by było, gdyby oprócz samych adresów wpisać jakieś wady i zalety, cechy szczególne sklepów.
POLSKA
Internetowe
- www.FAN.pl - największy polski sklep internetowy. Częste przeceny, wygodny system obsługi i gromadzenie zamówień do czasu, gdy my sobie zażyczymy wysyłkę. Mało aktualna baza rzadszych płyt lub ich brak, podczas gdy można je swobodnie zamówić u konkurencji. Ceny rzadszych płyt albo importowanych z Japonii stale rosną (mini-lp Columbii kosztowały 2-3 lata temu ok 80zł, dziś ok. 140zł).
- www.gigant.pl - duży wybór muzyki popularnej, ale również sporo perełek rockowych i jazzowych w całkiem przyzwoitych cenach. Sprawna realizacja zamówień, najczęściej nie więcej niż kilkanaście dni/miesiąc. Możliwość odbioru osobistego w centrum Warszawy. Przeceny wyłącznie, gdy urządza je wydawca płyt.
- www.merlin.pl - podobnie jak Gigant, ale dłuższy czas realizacji na rzadkości. Często wysokie ceny.
Warszawa
- Antykwariat Muzant, Warecka 4/6 (róg Świętokrzyskiej i Nowego Światu, wejście przez podwórko) - duży wybór LP, głównie używanych, podział na rock/progrock, jazz/jazzrock, funk/soul, polskich artystów oraz krajowy/regionalny. Duży wybór CD, głównie używanych - spory dział z rockiem, progiem i hardem, muzyką polską i jazzem/jazzrockiem - często dostawy, ceny najczęściej rozsądne. Pojawiają się również wydania japońskie, DVD, jest też spory zbiór starej literatury, nieliczne VHS-y.
www.muzant.pl
- Megadisc, ul. Nowy Świat 52 (wejście przez podwórko) - rock, progrock, psychodelia. hard'rock, metal. Spory wybór LP i duży CD z tych gatunków. LP starannie opisane, najczęściej pierwsze pressingi z "lepszych krajów", zadbane, ale bardzo drogie. CD większości od 50 złotych w górę - spory wybór rzadkości, szybko pojawiają się nowe wydania. Możliwość sprowadzania na życzenie przez internet.
www.megadisc.pl
Poznań
- Multikulti, Rynek, na rogu ul. Żydowskiej i Wielkiej - bardzo duży wybór CD jazzowych, zwłaszcza z wytwórni ECM i Tzadik oraz nowości.
www.multikulti.pl _________________ https://www.facebook.com/theseventiesjazz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tarkus box z pełną dyskografią i gadżetami

|
Wysłany: 18.09.2010, 11:49 Temat postu: |
|
|
Świat : www.lasercd.com - witryna Laser's Edge. Fajny wybór CD i DVD od fusion po metal, do tego co chwila jakieś smakowite wyprzedaże. _________________ If you don’t love RoboCop, then you are a Nazi and support terrorism.
Na Discogsach |
|
Powrót do góry |
|
 |
Andy japońska edycja z bonusami

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Procella album CD

|
Wysłany: 20.09.2010, 18:27 Temat postu: |
|
|
Mam pytanie do osób, które kupowały kiedyś w Fan.pl płyty "pomarańczowe", czyli te na specjalne zamówienie, gdzie trzeba wpłacać kaucję. Jak to dokładnie wygląda i ogólnie osochozi? _________________ I'll take you through my dreams, out into the darkest morning
Past the blood-filled streams, into the garden of Jane Delawney
http://www.lastfm.pl/user/Wurunzimu |
|
Powrót do góry |
|
 |
mir remaster

|
Wysłany: 20.09.2010, 22:36 Temat postu: |
|
|
Andy napisał: | http://www.deepdiscount.com/
Potezny wybor plyt cd i dvd po chyba najnizszych na necie cenach. Na terenie Stanow darmowa wysylka. |
Prawda jest co pisze Andy, ale uwaga. Wlasnie czekam na realizacje zamowienia z powyzszego. Po raz n-ty po starannym wyborze plyt, ktore rzekomo sa na stanie, po zlozeniu zamowienia okazuje sie, ze ich nie ma i trzeba czekac. Tydzien, dawa, trzy - czasem sam sklep anuluje zamowienie bo "naklad sie wyczerpal"
pzdr
mir |
|
Powrót do góry |
|
 |
Peter Hammill album CD

|
Wysłany: 20.09.2010, 23:58 Temat postu: |
|
|
mir napisał: | Andy napisał: | http://www.deepdiscount.com/
Potezny wybor plyt cd i dvd po chyba najnizszych na necie cenach. Na terenie Stanow darmowa wysylka. |
Prawda jest co pisze Andy, ale uwaga. Wlasnie czekam na realizacje zamowienia z powyzszego. Po raz n-ty po starannym wyborze plyt, ktore rzekomo sa na stanie, po zlozeniu zamowienia okazuje sie, ze ich nie ma i trzeba czekac. Tydzien, dawa, trzy - czasem sam sklep anuluje zamowienie bo "naklad sie wyczerpal"
pzdr
mir |
Typowe...Jest bardzo wiele zagranicznych sklepów (choćby na Ebayu) które działają w taki właśnie sposób. Na stronie masz całą paletę płyt w cenach śmiesznie niskich, że tylko zamawiać (20-25zł), na składzie jest kilka czy kilkanaście egzemplarzy danego tytułu (tak wynika z informacji). Po czym jak już się zamówi, to nagle - BACH! - okazuje się, że akurat tych tytułów nie ma i sprzedawca musi je dopiero sprowadzić. Normalka.
Pół biedy jak człowiek poczeka te 2-3 tygodnie, ale towar otrzyma i będzie w stałym kontakcie ze sprzedawcą. Gorzej jak towaru jednak nie otrzyma, bo wówczas jest tylko przykre rozczarowanie.
Zabrzmi to trochę jak przechwałka, ale z doświadczenia wiem, że jak w internecie ktoś sprzedaje bardzo tanio płyty, to w większości przypadków coś musi być nie tak. Jakiś czas temu, dla przykładu - zamówiłem CD grupy The Sonics za bardzo małe pieniądze (płyta nowa, zapieczętowana), jeśli mnie pamięć nie myli było to ok. 30zł - wydanie Sundazed, czyli raczej droga wytwórnia. Oczywiście płyta nigdy nie przyszła, a sprzedawca nie odpowiedział na żadną z moich wiadomości. Szczęśliwie dostałem zwrot pieniędzy.
Aha, jeszcze jedno - żeby było zabawnie, to niedawno zamówiłem dwa tytuły bezpośrednio z Sundazed i przyszły...po jakiś 2-3 tygodniach, bo...pracownicy jakoby nie otrzymali potwierdzenia mojej wpłaty. Czyli troszkę na te dwa kompakty poczekałem, a oni trochę sobie za wysyłkę liczą, bo, bagatela - jakieś 11 dolarów. _________________ Zima czy jesień? |
|
Powrót do góry |
|
 |
abraxas epka kompaktowa
|
Wysłany: 21.09.2010, 00:12 Temat postu: |
|
|
Procella napisał: | Mam pytanie do osób, które kupowały kiedyś w Fan.pl płyty "pomarańczowe", czyli te na specjalne zamówienie, gdzie trzeba wpłacać kaucję. Jak to dokładnie wygląda i ogólnie osochozi? |
Zapewne chodzi o zaliczkę stosowaną przy niektórych płytach z długim terminem oczekiwania lub ciężko dostępnych , jeśli dobrze pamiętam około 30% całości zamówienia. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 21.09.2010, 01:29 Temat postu: |
|
|
Z Deep Discount nie jest tak zle. Plyty u nich kupuje od co najmniej 10 lat i jak do tej pory zrealizowali 90 - 95% moich zamowien. Mir przy ostatnim zamowieniu mial po prostu pecha.
3-4 miesiace temu zamowilem u nich 15 plyt dla jednego z Forumowiczow. Po tygodniu dostalem maila, ze dwie z zamowionych plyt sa juz OOP i zamowienie nie moze byc w calosci zrealizowane. Otrzymalem 13 plyt, a za jakies 3 tygodnie...jendna z tych, ktora rzekomo byla juz OOP.
Pozd. _________________ Never Turn Your Back On A Friend |
|
Powrót do góry |
|
 |
mir remaster

|
Wysłany: 21.09.2010, 01:35 Temat postu: |
|
|
Andy, to ja musze miec chronicznego pecha. Kupuje u nich dopiero od 4 lat i, jak napisalem, po raz n-ty mam ta sama sytuacje. Cos mi sie zdaje ze ten problem z nimi wystepuje tak co drugie zamowienie . Moze po prostu tytuly jakich mi sie zachciewa, nie sa az tak popularne jak inne
pzdr
mir |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 21.09.2010, 03:22 Temat postu: |
|
|
mir napisał: | Moze po prostu tytuly jakich mi sie zachciewa, nie sa az tak popularne jak inne |
I to jest prawdopodobnir glowny powod problemow DD ze zrealizowaniem Twoich zamowien . Trzeba sluchac prostego rocka i problemow nie bedzie.  _________________ Never Turn Your Back On A Friend |
|
Powrót do góry |
|
 |
Procella album CD

|
Wysłany: 22.09.2010, 12:27 Temat postu: |
|
|
abraxas napisał: | Procella napisał: | Mam pytanie do osób, które kupowały kiedyś w Fan.pl płyty "pomarańczowe", czyli te na specjalne zamówienie, gdzie trzeba wpłacać kaucję. Jak to dokładnie wygląda i ogólnie osochozi? |
Zapewne chodzi o zaliczkę stosowaną przy niektórych płytach z długim terminem oczekiwania lub ciężko dostępnych , jeśli dobrze pamiętam około 30% całości zamówienia. |
Ale jak to dokładnie przebiega? Dostaję jakieś specjalne wskazówki i informacje? I co z tymi pieniędzmi, czy przepadają, jeżeli płyty np. nie uda im się sprowadzić? _________________ I'll take you through my dreams, out into the darkest morning
Past the blood-filled streams, into the garden of Jane Delawney
http://www.lastfm.pl/user/Wurunzimu |
|
Powrót do góry |
|
 |
Peter Hammill album CD

|
Wysłany: 22.09.2010, 13:32 Temat postu: |
|
|
O właśnie - nie tak dawno zamówiłem płytę Spriguns 'Time Will Pass'. Na stronie widniało jak wół - 5 egzemplarzy dostępnych - a dzisiaj otrzymałem maila, że sprzedawca się pomylił i że tytuł jest już niedostępny i że mogę u nich kupić pierwszy CD. Niech się w nos pocałują. 'Revel, Weird & Wild' już mam.
Kupowanie przez internet to loteria, ale niestety nie ma innej możliwości. A w każdym razie ja nie mam innej możliwości. _________________ Zima czy jesień? |
|
Powrót do góry |
|
 |
abraxas epka kompaktowa
|
Wysłany: 25.09.2010, 15:10 Temat postu: |
|
|
Procella napisał: | abraxas napisał: | Procella napisał: | Mam pytanie do osób, które kupowały kiedyś w Fan.pl płyty "pomarańczowe", czyli te na specjalne zamówienie, gdzie trzeba wpłacać kaucję. Jak to dokładnie wygląda i ogólnie osochozi? |
Ale jak to dokładnie przebiega? Dostaję jakieś specjalne wskazówki i informacje? I co z tymi pieniędzmi, czy przepadają, jeżeli płyty np. nie uda im się sprowadzić? |
Dostajesz dane konta bankowego i wpłacasz, jeśli zamówiłaś kilka-kilkanaście pozycji, to część na pewno przyjdzie i ta zaliczka na pewno nie przepadnie. Ja tylko raz tam kupowałem i wszystkie zamówione pozycje przyszły. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Magog epka analogowa

|
Wysłany: 19.10.2010, 19:20 Temat postu: |
|
|
Tarkus napisał: | Świat : www.lasercd.com - witryna Laser's Edge. Fajny wybór CD i DVD od fusion po metal, do tego co chwila jakieś smakowite wyprzedaże. |
Tego adresu nie polecam. Miesiąc temu zamówiłem i zapłaciłem za kilka płyt. Przysłali dosyć szybko ale o jedną płytę za mało. Moje pytania o tą brakującą płytę ignorują. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Magog epka analogowa

|
Wysłany: 19.10.2010, 19:23 Temat postu: |
|
|
Ktoś już pisał o tym w innym wątku. Ale nie tu, więc przypomnę.
http://www.amazon.co.uk
Teraz za zakupy za ponad 25 funtów wysyłka do Polski za darmo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|